Снимка trafficnews.bgБлизо 3000 души излязоха днес, за да подкрепят лекаря, който

...
Снимка trafficnews.bgБлизо 3000 души излязоха днес, за да подкрепят лекаря, който
Коментари Харесай

3000 пловдивчани поискаха “Свобода за доктора“, институциите - в ступор

Снимка trafficnews.bg

Близо 3000 души излязоха през днешния ден, с цел да поддържат лекаря, който преди три дни бе арестуван, откакто простреля апаш в двора на къщата си зад регионалната администрация. Окръжна прокуратура повдигна против него обвиняване за преднамерено ликвидиране, което отпуши гнева на пловдивчани. Първият импровизиран митинг в неделя заран събра към 300 души – най-вече другари, съседи и сътрудници на лекаря.  Във втория обаче се включиха пловдивчани от  всички квартали и разнообразни обществени групи. Дойдоха и хора от други градове, написа trafficnews.bg.

 

Освен доста лекари, които са сътрудници на Димитров от разнообразни пловдивски лечебни заведения и клиника, пред Второ районно ръководство пристигнаха таксиметрови водачи, футболни почитатели, рокери, известни пловдивски предприемачи, учители, здравни служащи и хора от най- разнообразни специалности.

Абсолютно всички се сплотиха зад настояването лекарят неотложно да бъде освободен от ареста, защото е защитавал персоналното си имущество и фамилията си и е работил при самоотбрана.

„ Справедливостта е на наша страна. Защо един човек с хуманна специалност, фамилен, е заставен да вземе револвер, с цел да се отбрани? Освен закони има и морал! Настояваме неотложно да се вземат ограничения за освобождението на доктора ” молиха участниците в митинга. Те желаят и бързи законодателни промени. 

„ Лекарският съюз приготвя специфична декларация в поддръжка на доктор Димитров. Очакваме поддръжка и от Софийската гилдия и Старозагорската гилдия ” разяснява пред TrafficNews.bg д-р Георги Кръстев, който бе на митинга с сътрудници. „ В Пловдивската гилдия членуват 3200 души. И още 250 лекари, които са напуснали България. Ние сме по-зле и от емигрантите. Днес жителите на Пловдив демонстрираха на ръководещите къде са същинските проблеми. Пред закона и пред заболяванията всички са равни. Успех и господ за помогне в тази идея. ” съобщи пред множеството доктор Кръстев.

Бившият народен представител и доктор от УМБАЛ „ Пловдив ”, където работи Димитров, също пристигна, с цел да показва своята позиция.

„ Свобод а за доктора! ” ехтеше по бул. „ Васил Априлов ”, а по-късно и по „ Шести септември ”. Въпреки, че  шествието бе непринудено и без нужните разрешителни, полицията даже не си и намерения да спре протестиращите, а просто им освободи кулоар, с цел да стигнат без проблем от Второ районно до прокуратурата. Самите униформени разясниха, че казусът е имал и „ друго решение ” и не е било належащо да обикалят целия град.

Всъщност голямото неодобрение бе ориентирано към цялостното безмълвие през последните три дни от страна на институциите, които имат отношение към случая. „ Вместо да си почиват, някой трябваше да си прекъсне ваканцията и да вземе решение. Почивните дни по-важни ли са от ориста на индивида?! А и когато виждат, че това е проблем, който вълнува цялото общество, могат да работят малко по-експедитивно ” разяснява доктор Христова. „ Престъпността няма почивен ден, по тази причина и властта не би трябвало да им почивен ден! Заявиха протестиращите.

„ Крайно време е нарушителите да са в пандиза, а не да обикалят улиците. Всеки на мястото на доктора би постъпил по този начин, с цел да отбрани фамилията си. Докторът не е нарушител, не е палач. Той просто е дератизирал улицата. С плъховете по този начин се работи. ” разясниха участници.  

Събралото се голям брой стачкува и против опита на избрани политици да употребяват митинга за неразбираеми цели. Депутатът от " Атака " Павел Шопов  да нажежи ситуацията и бе застрашен с линч. Заради появяването му на спонтанната естрада събралото се голям брой стартира да го освирква и да вика " Уууу ".  Чуха се и закани за пердах от задните редове на протестиращите, а апела „ Свобода за доктора ” бързо бе сменен с крясъци „ Оставка! ”. Други обаче надигнаха глас против политизирането на митинга.  

Пред прокуратурата протестиращите настояха за среща с дежурния прокурор, само че такава не се състоя. Униформени служители на реда пазеха входа на ведомството, а в околните пресечки имаше паркирани няколко буса на Специализираните полицейски сили. Всички полицейски коли и служебните коли на прокуратурата авансово бяха евакуирани от паркингите пред институциите.

Протестът продължи повече от два часа. Около 13. 30 хората си потеглиха с обещанието, че на следващия ден в 7.30 ще „ пият кафе пред Второ районно ”. 

Днес в 16 часа се чака митинг в поддръжка на доктор Димитров в София, а в 17 часа във Варна. Инициаторите оповестиха, че в 17. 30 още веднъж ще бъдат пред прокуратурата. 

Протестите не престават, а пловдивчани не престават да чакат реакция от страна на институциите.  

Ето и видео на ТРАФИК ТВ от митинга в Пловдив:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР